Form has visited the maxjenny´s shop in Kødbyen, Copenhagen INSPO:MEMHPIS

Form har besökt maxjennys butik i Kødbyen, Köpenhamn INSPO:MEMHPIS

Form har besökt den lilla butiken i Kødbyen, Köpenhamn där hon designar unika plagg:
– Jag jobbar faktiskt med ganska enkla, rena linjer och lägger färg och tryck ovanpå. Det var också så jag gjorde mina möbler. Det måste vara smakfullt, funky och italienskt. Det är då jag tycker att jag har lyckats, när jag har en internationell touch och DNA, säger Maxjenny Forslund .

Färgstarka galaklänningar, ljuva rokokomönster och en hel del gaffatejp. Det är trångt om saligheten i Maxjennys kombinerade studio och butik i Köpenhamns Kødbyen. Bland kvarterets gallerier, hippa barer och kvardröjande slakterier lyser hennes skyltfönster som en elektrisk färgchock. Hon är möbelformgivaren som började göra kläder, och tog den svenska och internationella modescenen med storm.

-Vi sitter mitt i ekonomiavdelningen, lagret och den kreativa avdelningen. Här sker modeutvecklingen, här säljs och packas allting, säger Maxjenny Forslund om att snabbt växande imperium.

På den komprimerade ytan finns knappt en stol men ett stort arbetsbord och desto fler dignande klädhängare. Medan vi pratar kommer en kvinna in och prövar en korpsvart blus med svallande volanger. Maxjenny visar henne en variant i brandröd och knallcerise. Som många plagg i butiken är den ett unikt, uppsydd på prov. Från det närmaste stället plockar hon fram en cape i skimrande mångfärgad polyamid med stansade rondeller.

- Det här är mina skissar, jag gör plagg direkt. Det är en väldigt pragmatisk ingång till modedesign. Jag tycker om när saker är spännande och logiska. Jag vill inte påstå att jag syr något här, men man kan komma långt med nålar, byggplast och gaffatejp, se hur en ärm faller.

Även om hon kan hantverket i grunden, föredrar hon att lämna sina grundmodeller till skickliga sömmerskor och mönsterkonstruktörer.

- Lämnar jag in en toile så får jag demi-couture tillbaka. Jag är väldigt glad över mina samarbetspartner. Är du ensam på bygget är det extra viktigt att du lirar dig med rätt personer, säger Maxjenny Forslund.

Själv kallar hon sig textilnörd, och experimenterar gärna med nytt material såsom återvunna petflaskefiber. Hållbarhetsperspektivet genomsyrar Maxjennys produktion. Alla material hon arbetar med görs i Europa, och kläderna sys i Danmark, Sverige och Litauen. Snart tre år har gått sedan hon tog språnget från möbler till mode. Men känslan för textil och mönster har hon med sig från barnsben, liksom insikten om arbetet som krävs för att lyckas som egenföretagare.

- Min pappa är silversmed och mamma är modedesigner och textilformgivare. På gymnasiet började jag inom textil, men kunde redan allt med modersmjölken.

Istället utbildade hon sig inom möbelsnickeri och möbeldesign, det senare vid Danmarks Designskola i Köpenhamn under 2000-talets första hälft.

-Du måste vara någon redan när du slutar skolan. Jag satte ribban högt då, hade det jävla drivet i mig hemifrån. Det var en bra bas, moraliskt arbetsmässigt. Jag rivstartar från början och fortsätter i samma tempo, säger Maxjenny Forslund.

Framgången lät inte vänta på sig. Hennes generösa, broderade och färgsprakande möbler fick mycket uppmärksamhet. Men hon tröttnade på att kånka och bära, på den svajiga ekonomin och tungrodda produktionen.

- Jag vill leva livet lättpackad. Allt ska vara lätt, mobilt och stå på hjul. Det ska gå att rotera på en 25-öring, brukar min mamma säga. I en sådan här värld gäller det att vara omställningsbar. . Jag är ultraflexibel.

Motiven till de djärvt mönstrade tryck som blivit hennes kännemärke, fotograferar hon själv med sin iPhone. Sedan bearbetar hon dem i datorn, spegelvänder, pixlar och twistar ljus och färg. Så kan svampskogen gå i violett, smaragdgrönt och kobolt, medan Österlens landskap vibrerar i intensivt rosa och rött.

-Jag är uppvuxen med Memphis-gruppens lekfulla och färgstarka sätt, inte med avskalad finsk form. Det har nog inte påverkat mig mest. Kan man göra så? En soffa i gult: vad?! Jag var inte ens tonåring när pappa gav mig en bok om Gaetano Pesces design, säger Maxjenny Forslund.

Ledigt rör hon sig mellan allt från natur och konsthistoria till en pulserande urban samtid i sin design. Bland butikens många klänningar letar hon fram eleganta "Stockholm Royal Pink", som kronprinsessan Victoria burit vid officiella uppdrag. Mot en ljusrosa botten virvlar vyer från huvudstaden, som Slussen, Sergels Torg och Gamla Stan.

- Jag arbetar faktiskt med ganska enkla, rena linjer och sätter färg och tryck på det. Så jobbade jag också med mina möbler. Det måste vara smakfullt, läckert och italienskt. Då tycker jag att jag har lyckats när jag har en internationell touch och dna, säger Maxjenny Forslund.

Carolina Söderholm, FORM

Tillbaka till blogg